…want koken kost geld

Partijen in België ontvangen behoorlijk wat geld van de overheid, met ons belastinggeld. Dit geld kunnen ze vrij besteden, met slechts een beperkte of geen controle door de burgers van dit land. Een (klein) deel van dit geld sijpelt door naar de lokale afdelingen van deze partijen. Daarnaast hebben ze ook inkomsten uit lidgelden.

deBurgers kan, als lokale burgerbeweging, geen beroep doen op partijfinanciering door de overheid. Verder kiest ze ervoor om niet met leden of lidgelden te werken. Democratie is gratis voor iedereen. Zij is aangewezen op donaties en vrije giften om haar werking te bekostigen. Dat geld wordt gebruikt om de kosten van de campagnes te betalen.

glosse deBurgers: De wet schrijft voor dat enkel natuurlijke personen een gift mogen doen, van maximaal 500 euro per jaar per partij. Bovendien zijn giften aan politieke partijen niet fiscaal aftrekbaar.

 

Open Collective platform

Zoals je van deBurgers mag verwachten, gebeuren de donaties én de besteding van het geld op een zeer transparante en openbare manier. We gebruiken hiervoor “Open Collective”.

Bij een Open Collective kan iedereen alle verrichtingen bekijken, zowel de inkomende donaties als de uitgaande betalingen van facturen en kosten. Het is evenwel mogelijk om anoniem een donatie te doen.

 

Open en eerlijk duren het langst

De campagne uitgaven van deBurgers zal beperkt blijven tot A3 affiches op de officiële borden van de gemeente die op vijf plaatsen in de gemeente opgesteld staan. deBurgers wil niet bijdragen aan de visuele vervuiling en de papierverspilling die aan verkiezingen voorafgaan. Daarnaast zal er voor inwoners de mogelijkheid zijn om een A4 raamaffiche te bekomen. Verder zullen er een aantal informatieflyers gebust worden.

glosse deBurgers: Sommige partijen versturen brieven en partijreklame op naam. Heb je je ooit al afgevraagd hoe ze aan jouw adres komen? Elke partij of beweging die een lijst indient, heeft recht op een zogenaamde kiezerslijst. Deze lijst bevat de naam, geboortedatum en hoofdverblijfplaats van alle Belgische en niet-Belgische kiezers.

deBurgers respecteert uw privacy en zal deze lijst nooit opvragen.

 

Jouw steun is, spijtig genoeg, hard nodig!

Je kan deBurgers financieel steunen zodat we onze informatiecampagnes en communicatie kunnen uitrollen.

Het Open Collective platform rekent een kleine bijdrage aan om de werking van het platform te financieren. Een bedrag van ongeveer 8% van je donatie gaat naar belasting en taksen en wordt automatisch in mindering gebracht. Hiermee zorgt het platform ervoor dat alle verrichtingen conform de wet zijn en de burgerbewegingen fiscaal in orde zijn.

Open Collective kan je zelf ook steunen met een extra bedrag maar dit is niet verplicht en kan je makkelijk uitschakelen.

Samen maken we het verschil

Steun deBurgers. Voor meer democratie, transparantie, inspraak en participatie.