Groeten uit Grobbendonk

Afgelopen week hebben deBurgers en sympathisanten gans Grobbendonk en Bouwel een mooie postkaart bezorgd, al wandelend van brievenbus naar brievenbus, met onderweg leuke gesprekken met inwoners van Grobbendonk, waarbij we de kans kregen om wat meer te vertellen over de werking van deBurgers. Over burgerraden bijvoorbeeld.

Burgerraad en vergrijzing, hoe werkt het?

Want hoe werkt zo’n burgerraad? Er wordt steeds vertrokken van een vraag van één of meerdere inwoners. Soms kan dat leiden tot een thematische burgerraad, over vergrijzing bijvoorbeeld. Wist je dat Grobbendonk tegen 2033 volgens een studie die HLN kon inkijken 628 65-plussers meer zal tellen dan nu? En dat volgens dezelfde studie er 99 rusthuisbedden te kort zullen zijn in onze gemeente?

HLN artikel – rusthuisbedden in Grobbendonk

Hoe we dit aanpakken kan besproken worden in een burgerraad. Er kan een werkgroep opgestart worden die alle nodige info opvraagt bij specialisten ter zake, over de partijgrenzen heen. Die kijkt naar de financiële ruimte van de gemeente. Kiezen we voor meer ondersteuning van het bestaande rusthuis, gaan we voor meer privé initiatief, of zetten we in op het begeleiden van ouderen om hen zolang mogelijk zelfstandig te laten wonen?

 

Burgerbegroting, het werkt!

Maar ook kleinschalige initiatieven kunnen een impact hebben. Zo werd er in district Antwerpen (2060) via de burgerbegroting een project ingediend om kwetsbare senioren te bezoeken en sociale en/of zorgnoden te detecteren.

Burgerbegroting – project kwetsbare senioren