Op de website van GVA kan je een stemtest doen voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. Klik hier voor de stemtest
Achteraf is het mogelijk om de resultaten en verantwoording bij de stellingen te bekijken per partij/beweging. deBurgers is vooral geïnteresseerd in hoeverre de traditionele partijen inspraak en transparantie in hun programma opnemen.
Stelling: De gemeente moet meer volksraadplegingen doen.
Een overzichtje van de antwoorden:
N-VA – Eerder oneens
“De kiezer geeft een mandaat aan de verkozenen om te sturen. Het gevoerde beleid wordt dan geëvalueerd bij de volgende verkiezingen. Het is niet de bedoeling om voor elke beleidsmaatregel opnieuw naar de kiezer te stappen.”
#glosse deBurgers: Met N-VA worden we enkele honderden jaren teruggekatapulteerd in de tijd, hier gaan we geen woorden aan vuil maken.
Vooruit Grobbendonk-Bouwel – Eerder oneens
“Over elke beslissing referenda houden vertraagt de werking van de gemeente. Over zeer ingrijpende veranderingen zou dit wel kunnen. De huidige inspraak promoten en verduidelijken heeft onze voorkeur.”
#glosse deBurgers: Op zich kan deBurgers dit antwoord van Vooruit begrijpen. Volksraadplegingen op de traditionele manier zijn niet echt geschikt om aan participatie te doen. Toch laat Vooruit een kleine opening voor zeer ingrijpende wijzigingen. Verder willen we een warme oproep doen aan Vooruit om samen met de andere fracties in de gemeenteraad eindelijk eens werk te maken van promotie van de bestaande, zeer beperkte, mogelijkheden voor inspraak in de gemeente.
Vlaams Belang – Helemaal eens
“De invoering van de 30 km zones zijn ingevoerd zonder overleg. Bij voorstellen die belangrijk zijn voor een wijk en / of voor de gemeente is het niet meer dan logisch dan er bindende volksraadplegingen komen. Een volksraadpleging is de meest rechtstreekse vorm van democratie.”
#glosse deBurgers: Hier herhalen we wat we reeds bij Vooruit schreven: Volksraadplegingen op de traditionele manier zijn niet echt geschikt om aan participatie te doen. Er bestaan betere manieren om burgers bij het beleid te betrekken.
CD & V – Helemaal eens
“Inwoners moeten waar kan inspraak krijgen, bv. aanleg nieuwe straten, fietspaden, woonzorgcentra, …”
#glosse deBurgers: Een goed begin. Maar ook niet meer dan dat. Wij raden CD&V aan om de blogs van deBurgers te lezen. Gratis tips over participatie op grobbendonk.deburgers.be
deBurgers (van Grobbendonk en Bouwel) – Helemaal eens
“Uiteraard, deBurgers gaan vol voor transparantie, inspraak en participatie voor alle inwoners. “Volksraadplegingen” dienen wel volledig volgens de participatieregels te gebeuren. Daarvoor dient ook alle informatie transparant bekend te zijn.”
Open VLD/GIB – Gemeente in Beweging- Eerder eens
“In de voorbije legislatuur zijn er heel wat infomarkten, online bevragingen en participatiemomenten geweest. Er is voorzichtig geëxperimenteerd met burgerbegrotingen, dit moeten we uitbreiden. Indien nuttig kan de toewijzing van deze budgetten gekoppeld worden aan een grootschalige burgerbevraging.”
#glosse deBurgers: Oeps, deBurgers heeft blijkbaar iets gemist. Op de website van de gemeente vinden we geen spoor terug van een burgerbegroting. Ook via de raadpleegomgeving, waar alle verslagen van gemeenteraden, collegebeslissingen en zo staan vinden we niets terug over burgerbegrotingen.
Wat is een burgerbegroting?
Zie wikipedia: Burgerbegroting
Daarvoor gaan we terug naar Antwerpen 2015 waar de eerste Belgische burgerbegroting van start ging. Dit onder impuls van Willem-Frederik Schiltz en Zuhal Demir. Ook over burgerbegrotingen schreven we al een blog: Burgerbudget van Geel