Verslag gemeenteraad 23 januari 2025
Er waren geen afwezigen.
Kiezersbedrog
Na amper één maand is de eerste wissel een feit. Carine Geyselings stapt na een maand in de nieuwe legislatuur op als gemeenteraadslid in Grobbendonk en wordt vervangen door Patrick De Beuckelaer. www.gva.be/cnt/dmf20250116_92749783
Glosse deBurgers: Carine presenteerde zich aan de kiezer als lijsttrekker van Vooruit. Zij werd dan ook stemmenkampioen van haar partij, samen met lijstduwer Herman Cambré. Beiden behaalden 365 stemmen. Herman Cambré koos ervoor om niet te zetelen. Zijn plaats werd ingenomen door Ronny Gorremans. Omdat Walter Cambré als tweede opvolger zijn mandaat niet opneemt, is het Patrick De Beuckelaer, de volgende in het lijstje opvolgers die in de gemeenteraad terecht komt als vervanger van Carine. Als dit effectief, zoals in het krantenartikel aangegeven wordt, op voorhand afgesproken was, dan kan men zich niet van de indruk ontdoen dat ze haar afspraken met de kiezer niet nakomt. Als men voor Carine Geyselings stemt, mag men ook verwachten dat Carine Geyselings, als ze verkozen is, effectief gaat zetelen en niet de overstap maakt naar het bijzonder comité van de sociale dienst. Om deel uit te maken van dit comité hoefde ze zich bovendien zelfs niet verkiesbaar te stellen.
Peggy Goormans werd door de gemeenteraadsvoorzitter Valérie Caers aangeduid als haar vervangster.
Daarna volgden er een aantal kennisnames. Zo werd de gemeenteraad op de hoogte gebracht dat de verkiezing van de leden van de politieraad tijdens de installatievergadering begin december goedgekeurd werd door de deputatie van de provincie Antwerpen. Het overzicht van de extern verzelfstandigde agentschappen, verenigingen, stichtingen, vennootschappen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden werd aan de gemeenteraadsleden voorgelegd via een bijlage bij de agenda. Ook de inventaris van samenwerkingsverbanden waar lokaal bestuur Grobbendonk deel van uitmaakt werd ter kennisname voorgelegd.
Het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad werd goedgekeurd met 18 stemmen voor en drie onthoudingen.
Bij geheime stemming – deze keer via computer – werden Robbe Pauwels en Bart Wagemans respectievelijk aangeduid als effectief en plaatsvervangend lid van bekkenbestuur Neteland. Zij moeten toezien op het integraal waterbeleid van het Netebekken, dit omvat onder meer het bereiken van een goede waterkwaliteit in onze waterlopen, het herstel van het watersysteem om overstromingen en verdroging aan te pakken, de ecologie van waterlopen en valleien en de sponswerking van het landschap.
Aanduiding vertegenwoordiger IOK algemene vergaderingen: Martine Taelman als vertegenwoordiger en Guy Echelpoels als plaatsvervangend vertegenwoordiger. Zij werden ook aangeduid voor de algemene vergadering van IOK-afvalbeheer.
Voor de raad van bestuur IOK en de raad van bestuur IOK-afvalbeheer draagt de gemeente Ronny Gorremans voor als kandidaat bestuurder met raadgevende stem.
Vrijetijdsraad
Punt 14 van de agenda behandelde de statuten van de nieuw op te richten vrijetijdsraad.
Volgens de open VLD-meerderheid waren de huidige adviesraden aan een herziening toe. Daartoe vervangen ze deze raden door een vrijetijdsraad. Vooruit had vragen over de subsidies en over de verdeelsleutel van de leden van de huidige raden. Volgens schepen Vervoort mogen mensen zich kandidaat stellen voor deze raad, waarvan er dan 18 in de vrijetijdsraad terecht komen. Schepen Wouters gaf mee dat de subsidies niet meer zullen bepaald worden zoals nu het geval is. Ook vroeg Ronny Gorremans (Vooruit) zich af wat er met Grobbendonks Gebak bedoeld werd. Dit is sinds vorig jaar de overkoepelende naam voor de participatiemomenten waarbij de gemeente gebak voorziet. Raadslid Cateau (Vlaams Belang) vreest dat de autonomie en eigenheid van de bestaande raden dreigt te verdwijnen. Ook zag ze problemen met samenstelling van de raad, iemand die affiniteit heeft met een bepaald beleidsdomein, heeft daarom geen interesse in een ander beleidsdomein. Deze mensen zullen dan ook gedesinteresseerd raken en in de loop van de legislatuur afhaken.
Verder haalde Lut ook aan dat er minimum 6 en maximum 18 effectieve leden kunnen zetelen in deze raad en dat het college van burgemeester en schepenen het recht heeft om deze minimum- en maximum aantallen doorheen de legislatuur aan te passen.
Glosse deBurgers: Omdat de statuten in bijlage bij de agenda zaten, zijn deze enkel beschikbaar voor de gemeenteraadsleden. Afgaande op wat Lut Cateau (Vlaams Belang) uit de statuten voorlas tijdens haar vragen is het een serieuze stap terug tegenover de huidige adviesraden. Dat (sommige) adviesraden een update konden gebruiken om zich aan te passen aan de huidige realiteit waarbij mensen kortere maar meerdere engagementen aangaan staat vast. Maar dit is geen oplossing. Wie zal zich geroepen voelen om zes jaar lang advies te geven over zowel bibliotheek, cultuur, sport en de senioren? En wat met de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking (GROS) en de milieuraad? Die werden nergens vermeld op de gemeenteraad.
Wat wel duidelijk bleek, is dat het systeem van de subsidies zal veranderen. In het verleden kregen verenigingen (een deel van hun) subsidies door aanwezig te zijn op de cultuurraad. Omdat de gemeente opteert voor een vrijetijdsraad met maximum 18 leden, kunnen alle verenigingen niet vertegenwoordigd worden in deze raad. Hoe het nieuwe systeem van subsidies zou werken, kon men echter nog niet meedelen. Bovendien worden de 6 tot 18 leden door het schepencollege uit de kandidaten gekozen en zou het CBS tevens het recht hebben om deze minimum- en maximum aantallen doorheen de legislatuur aan te passen.
deBurgers delen het standpunt van Lut Cateau dat daar de schoonmoeder al om de hoek komt kijken want door deze werkwijze kan de GIB/open VLD eigen mensen in de raad zetten. “In plaats van een verbetering”, haalde Lut aan, “is dit eerder een politisering”. Dit zal niet de bedoeling zijn van de meerderheid, maar de deur wordt er wel wagenwijd voor opengezet.
Mededelingen en vragen…
Hieronder een selectie van enkele opvallende vragen.
Er waren geen vragen voor meerderheidspartij GIB.
N-VA had bij monde van raadslid Emma Van Meensel een vraag over de aanvraag van een bouwvergunning door McDonalds. Burgemeester Verhaert verduidelijkte dat het CBS in een lopend dossier nog geen uitspraak kan doen zolang niet alle adviezen en bezwaren verwerkt zijn. Maar zij herhaalde haar bezorgdheid over de toename van het verkeer door een eventuele vestiging van een McDonald’s.
CD&V raadslid Els Beullens had onder andere een vraag over de gratis bon voor de blauwe PMD-zakken. Kunnen die aan huis bedeeld worden, net zoals de roze zakken voor textiel, in plaats van deze te laten afhalen op het secretariaat van het gemeentehuis. Antwoord: “We zullen het bekijken.” Verder kreeg Els van schepen Taelman nog een antwoord op haar vraag die ze vorige gemeenteraad stelde.
Vlaams Belang had meerdere vragen. Zo zouden ze het fijn vinden dat gemeenteraadsleden een uitnodiging per mail ontvangen voor allerlei infovergaderingen die de gemeente organiseert. Burgemeester Verhaert stelde dat iedereen op deze vergaderingen welkom is.
Verder had Lut Cateau meerdere vragen over de AED-toestellen in de gemeente. Schepen Wouters beloofde om een aantal zaken op te zoeken.
Glosse deBurgers: Een aantal antwoorden op de vragen over de AED kan je – na enig zoekwerk – op de website van de gemeente terugvinden. Zo zijn er in Grobbendonk 4 AED toestellen (Sporthal, gemeentehuis, lokaal dienstencentrum en Volle Vaart. Verder is er een draagbaar AED-toestel dat kan geleend worden door verenigingen als ze een activiteit organiseren of een dag op stap gaan. Schepen Wouters gaf aan dat er een extra toestel geplaatst wordt aan de parochiezaal in Bouwel. https://www.grobbendonk.be/producten/detail/92/openbare-defibrillatoren-aed-toestellen
Ook sportverenigingen zijn verplicht een toestel te hebben. (Zie voorbeeld https://www.kfcexcbouwel.be/nieuws/aed)
In februari 2019 ondertekende gemeente Grobbendonk de samenwerkingsovereenkomst “Hartveilige gemeente” Hierbij ging ze het engagement aan om zijn inwoners te sensibiliseren en een opleiding reanimatie en AED aan te bieden aan de inwoners van Grobbendonk en zou minstens 10 procent van de personeelsleden de opleiding moeten volgen. Vreemd genoeg werd dit door de bevoegde schepen niet vermeld. https://www.hln.be/grobbendonk/grobbendonk-wil-hartveilige-gemeente-zijn~aa7eb066/
Verder was er in 2023 een cursus reanimeren en defibrilleren, in samenwerking met Rode Kruis Grobbendonk-Vorselaar. Cursus reanimeren
Ook in 2025 is er een meerdaagse cursus. Meer info
Burgemeester Verhaert gaf nog mee dat naar aanleiding van de vragen tijdens de gemeenteraad van vorige maand over de wijkagenten, ze de bevestiging kreeg dat namen en GSM-nummers van de wijkagenten mogen gepubliceerd worden.
Vooruit had nog enkele kleine opmerkingen.
Interne Nota deBurgers #15
- In aanloop naar de gemeenteraad publiceert de gemeente op de website de agenda. Daarnaast staat er ook de uitgebreide agenda met toelichtingen van de agendapunten online. Zo stond deze raad het volledige huishoudelijk reglement in de uitgebreide agenda. Het overzicht van de extern verzelfstandigde agentschappen, verenigingen, stichtingen, vennootschappen en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden werd aan de gemeenteraadsleden voorgelegd via een bijlage bij de agenda. Deze zijn niet beschikbaar voor de inwoners van Grobbendonk, tenzij op aanvraag.
- Ook de statuten van de vrijetijdsraad werden als bijlage aan de raadsleden bezorgd. deBurgers tasten daardoor op dit ogenblik in het donker over wat er precies in deze statuten staat, omdat de bijlages nog niet openbaar gemaakt zijn. In dit geval moeten deze statuten ergens op de website terecht komen. Het is opvallend dat het nieuwe huishoudelijke reglement van de gemeenteraad wel volledig in de agenda opgenomen was, maar deze tekst, die even belangrijk is, niet. Daarom stellen deBurgers voor dat reglementen, statuten, overzichten, … die sowieso gepubliceerd zullen worden op de gemeentelijke website ofwel opgenomen worden in de uitgebreide agenda ofwel dat deze bijlages samen met de agenda op de website kenbaar gemaakt worden.
- Op de gemeentelijke website staat veel informatie. Maar die is vrij onoverzichtelijk en moeilijk terug te vinden, zeker voor mensen die niet zo vertrouwd zijn met het internet. De vragen van Vlaams Belang over de AED-toestellen bevestigen dit. Bovendien dateert de huidige gemeentelijke website van april 2016 en is het uitzicht, op enkele cosmetische ingrepen na – het nieuw logo en een uitgebreidere footer, niet veel veranderd. Op dit ogenblik bestaan er meerdere toepassingen op het web om data toegankelijk aan te bieden. Zo bestaat voor het overzichtelijk kenbaar maken van omgevingsvergunningen, de geoportaal omgeving, waar Herenthout en Nijlen reeds gebruik van maken.